Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Παραμονή Χριστουγέννων (κινούμενα σχέδια)


Μια από τις πιο παλιές και παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι η
Παραμονή Χριστουγέννων (A night before Christmas).
Φτιάχτηκε στα στούντιο του Ντίσνεϊ το 1933 και εμπνεύστηκε από το πασίγνωστο ποίημα του 1823 Μια νύχτα πριν τα Χριστούγεννα ή αλλιώς Η επίσκεψη του Αη Βασίλη (Α visit from Saint Nicholas).
Η ταινία αναφέρεται στα θαυμαστά που συμβαίνουν τη νύχτα πριν τα Χριστούγεννα.
Την ώρα που όλοι κοιμούνται βαθιά, ο Άγιος Βασίλης  προσγειώνεται με το έλκηθρό στη γη, κατεβαίνει από τις καμινάδες αθόρυβα στο εσωτερικό των σπιτιών και τοποθετεί τα δώρα κάτω από τα στολισμένα έλατα.
Η ταινία δεν έχει λόγια αλλά ακούγεται χαρούμενη μουσική και πασίγνωστες χριστουγεννιάτικες μελωδίες (Τρίγωνα Κάλαντα, Άγια Νύχτα κ.α).
Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι το ίδιο ποίημα και ταινία αποτέλεσαν έμπνευση και για μια πιο σκοτεινή εκδοχή, το αριστουργηματικό Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη, που γνωρίζουμε από άλλη ανάρτηση.
Απολαύστε την ταινία Παραμονή Χριστουγέννων πιο κάτω.


Όπως είπαμε, η ταινία αναδεικνύει τη συνήθεια να κάνουμε δώρα τα Χριστούγεννα.
Βέβαια, αυτή η συνήθεια μπορεί να φτάσει σε υπερβολές, καθώς αναζητούμε ολοένα και περισσότερα-ακριβότερα δώρα, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην ευχαριστιόμαστε τίποτα, να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι για όσα δεν μπορούμε να αποκτήσουμε και, το σημαντικότερο, να χάνουν την αξία τα πραγματικά δώρα της ζωής όπως η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη.
Για όλα αυτά τα δώρα, μας μιλάει το τραγούδι
Αξίζει να το ακούσουμε για να ξαναθυμηθούμε πιο είναι το πραγματικό νόημα πίσω από τα δώρα των Χριστουγέννων.