Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το αηδόνι του αυτοκράτορα - Όπερα με κινούμενα σχέδια για παιδιά στο διαδίκτυο

Σήμερα το βράδυ παιδιά θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Το αηδόνι του αυτοκράτορα" σε μουσική Λένας Πλάτωνος. Παίχτηκε φέτος στην εθνική λυρική σκηνή και γνωρίζω ότι κάποιοι από εσάς το είδατε από κοντά και ενθουσιαστήκατε. Ευκαιρία να το δουν και οι υπόλοιποι. Βέβαια, το να παρακολουθείς από κοντά μια όπερα, μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία, είναι μοναδική εμπειρία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί και όποτε μπορείτε παιδιά να το κάνετε. Όμως, αν δεν γίνεται αλλιώς, τότε το διαδίκτυο είναι μια πολύ καλή λύση.


Η όπερα θα μεταδοθεί από εδώ:  
Εθνική Λυρική Σκηνή  
από την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου στις 2 το πρωί, δηλαδή θα παραμείνει στο διαδίκτυο για 30 ώρες. Παιδιά, μη το χάσετε!

Λίγα λόγια για το παραμύθι και τον συγγραφέα.
     "Το αηδόνι του αυτοκράτορα" είναι ένα από τα πολλά παραμύθια του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μιλάει για ένα αηδόνι με υπέροχη φωνή που ζούσε στον κήπο ενός αυτοκράτορα. Μόλις έμαθε την ύπαρξή του ο αυτοκράτορας ζήτησε να του το φέρουν, αγόρασε ένα χρυσό κλουβί και το έβαλε μέσα, για να του τραγουδά κάθε φορά που το επιθυμεί. Το σκλαβωμένο αηδόνι δεν ήταν χαρούμενο, όμως συνέχισε να τραγουδά. Ώσπου μια μέρα έφτασε δώρο στον αυτοκράτορα ένα δεύτερο ψεύτικο, μηχανικό αηδόνι, φτιαγμένο  από πολύτιμα πετράδια, που το κούρδιζες και έπαιζε ένα μόνο τραγούδι. Η προσοχή όλων έπεσε στο μηχανικό αηδόνι κι έτσι το αληθινό το άφησαν ελεύθερο να φύγει γιατί δεν το χρειαζόντουσαν πια.
Ο καιρός περνούσε και ο αυτοκράτορας άρχισε να βαριέται το μονότονο τραγούδι του ψεύτικου αηδονιού. Από το πολύ κούρδισμα μάλιστα αυτό χάλασε. Τότε ο αυτοκράτορας δεν είχε ποιος να του τραγουδάει και έπεσε σε μεγάλη στεναχώρια. Το αληθινό αηδόνι μόλις το έμαθε τον λυπήθηκε και παρότι το είχαν εγκαταλείψει εκείνο επέστρεψε και τραγούδησε για τον αυτοκράτορα με μια προϋπόθεση: να το αφήσουν ελεύθερο να πετάει στον κήπο και όταν εκείνο θέλει να πηγαίνει στο παλάτι και να τους χαρίζει το μαγευτικό τραγούδι του....
"Τα παραμύθια είναι για να κοιμούνται τα παιδιά και για να
ξυπνούν οι μεγάλοι" είπε ο αγαπημένος συγγραφέας
των παιδιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
     Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 σε ένα νησί της Δανίας. Μεγάλωσε ορφανός από πατέρα και πάμφτωχος. Παρότι το προόριζαν για τσαγκάρη ή ράφτη δεν τα κατάφερε γιατί δεν του άρεσε καθόλου. Αγαπούσε να απομονώνεται και να γράφει ποιήματα και ιστορίες. Αργότερα ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά η εξωτερική του εμφάνιση δεν τον βοηθούσε. Μετά ήθελε να γίνει τραγουδιστής μια που είχε ωραία φωνή. Δυστυχώς κι εδώ ατύχησε γιατί ύστερα από μια αρρώστια έχασε τη φωνή του. Έτσι το να ταξιδεύει και να γράφει ιστορίες ήταν σχεδόν το μόνο που του απόμεινε να κάνει για να εκφράζει την ευαίσθητη ψυχή του. Ανάμεσα στα μέρη που ταξίδεψε και περιγράφει είναι και η Ελλάδα. Μερικά από τα
Το άγαλμα της μικρής γοργόνας στο λιμάνι 
της Κοπεγχάγης φτιάχτηκε για να τιμήσει 
τον Δανό συγγραφέα
 πιο γνωστά παραμύθια του που τα χουν διαβάσει εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο είναι  Η τοσοδούλα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Το ασχημόπαπο, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Η μικρή γοργόνα κ.α. Σε όλα τα παραμύθια οι ήρωες μοιάζουν στον συγγραφέα: είναι χαρακτήρες που η ζωή τους τα έχει φέρει δύσκολα, που όμως έχουν απίστευτη δύναμη ψυχής και στο τέλος τα καταφέρνουν...




Τι είναι όπερα;
Στη λυρική σκηνή οι μουσικοί της ορχήστρας παίζουν "κρυμμένοι"
 κάτω από το μπροστινό μέρος  της σκηνής όπου γίνεται η δράση.
     Για την όπερα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενα μαθήματα. Για αρχή θέλω να γνωρίζετε ότι μια όπερα είναι σαν μια θεατρική παράσταση που οι ηθοποιοί  λένε τα λόγια τραγουδιστά και τους συνοδεύει μια συμφωνική ορχήστρα. Δεν είναι καν ηθοποιοί αλλά τραγουδιστές, και μάλιστα λυρικοί, δηλαδή τραγουδάνε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επάνω στην σκηνή παίζεται η παράσταση με κανονικά σκηνικά όπως και στο θέατρο, ενώ μπροστά και κάτω από τη σκηνή βρίσκεται "κρυμμένη" η ορχήστρα με τον μαέστρο! Δεν είναι μαγικό; Για να παιχτεί μια όπερα παίρνουν μέρος πάρα πολλοί άνθρωποι: μαέστρος,τραγουδιστές, μουσικοί ορχήστρας, συνθέτης, λιμπρετίστας (αυτός που γράφει τα λόγια, ή προσαρμόζει μια ιστορία για να παιχτεί στην όπερα), σκηνογράφοι, φωτιστές, ηχολήπτες, ενδυματολόγοι, βοηθοί.... αμέτρητοι. Για αυτό είναι μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά μια όπερα.

Λίγα λόγια για την Λένα Πλάτωνος.
     Τη Λένα Πλάτωνος που συνέθεσε τη μουσική της παράστασης την έχουμε γνωρίσει παιδιά μέσα από τα υπέροχα τραγούδια της που πολλές φορές έχουμε τραγουδήσει στην τάξη. Θυμάστε τον Μαύρο ήλιο από την Ηχώ και τα λάθη της, ή τα τραγούδια της Λιλιπούπολης;
Η Λένα Πλάτωνος εκτός από συνθεσάιζερ παίζει
καταπληκτικό πιάνο. Εδώ με τις παρτιτούρες
του Σούμαν.
Όμως εκτός από αυτά και άλλα πολλά τραγούδια που θα γνωρίσουμε και , η Λένα Πλάτωνος υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μια πρωτοποριακή συνθέτρια και μουσικός, από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με την ηλεκτρονική μουσική και τα συνθεσάιζερ.Το 1980 κυκλοφόρησε τον δίσκο Σαμποτάζ που είναι ο πρώτος δίσκος ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Άνοιξε έτσι το δρόμο για πάρα πολλούς μουσικούς που την αγαπούν και τη θαυμάζουν. Στην όπερα Το αηδόνι του αυτοκράτορα μάλιστα αντικατέστησε το μηχανικό αηδόνι με ένα συνθεσάιζερ!!!...τα υπόλοιπα παιδιά μπορείτε να τα ακούσετε στον δίσκο που κυκλοφόρησε με την ομώνυμη μουσική. Ακούστε την εισαγωγή από εδώ: 

Το αηδόνι του αυτοκράτορα-Λένα Πλάτωνος (εισαγωγή)

Στο διαδίκτυο θα βρείτε και τα υπόλοιπα μέρη. Σας προτείνω όμως να απολάυσετε το βράδυ ολόκληρη την όπερα με την φανταστική μουσική, τα κινούμενα σχέδια και τα φωτεινά οπτικά εφέ από εδώ:

https://www.nationalopera.gr/


Δες και αυτή τη ιστορία: Ένα γουρουνάκι διαφορετικό.
Το παραμύθι αυτό του Νίκου Συμεωνίδη με εικονογράφηση της Λίτσας Κόλλια, "Ενα γουρουνάκι διαφορετικό", μιλάει για ένα γουρουνάκι που δεν έμοιαζε στα άλλα και αυτό ήταν πρόβλημα στην αρχή, όμως μετά αυτή του η διαφορετικότητα το βοήθησε να ζήσει μια υπέροχη ζωή. Βρες και διάβασε το ηλεκτρονικό βιβλίο εδώ:

Ένα γουρουνάκι διαφορετικό

Το βιβλίο είναι διαδραστικό και θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις.
Αφού διαβάσεις το βιβλίο μπορείς να μπεις στη Χρωματιστή Τάξη και να παίξεις διάφορα ωραία παιχνίδια.
Μάλιστα αν είσαι Α΄και Β' τάξη όχι μόνο θα σε ψυχαγωγήσουν αλλά θα σε βοηθήσουν και με τα μαθήματα.

Γουρουνοπαιχνιδάκια
Γουρουνοσταυρόλεξο

Αυτή η όμορφη ιστορία έγινε επίσης μια μελωδική όπερα: Το γουρουνάκι και ο φόβος.
Μουσική, λιμπρέτο: Νίκος Συμεωνίδης, Ερμηνεία: Ομάδα Μελαίσθημα
Μπορείς να ακούσεις σκηνές σε αυτά τα βίντεο από το Τρελό Σχολείο.


Η Βροχή
Το Χοντρό Γουρούνι
Ο Βράχος



Καλή Ακρόαση παιδιά!