Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Παίζω, κινούμαι και χορεύω με τη μουσική - Ε' ΣΤ' τάξη

Αλήθεια, έχεις ποτέ αναρωτηθεί 
γιατί μόλις ακούμε μια μουσική με ξεκάθαρο ρυθμό αμέσως συντονιζόμαστε σε αυτόν; 
Γιατί άραγε αισθανόμαστε τόσο έντονη την 
επιθυμία να συμμετέχουμε με την κίνηση 
του σώματός μας;
Λίγη...επιστήμη.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι...ο άνθρωπος νοιώθει και αντιλαμβάνεται τον ρυθμό πριν ακόμα γεννηθεί, όταν βρίσκεται  στο προστατευμένο  περιβάλλον
της κοιλιάς της  μητέρας του. Ο συνεχόμενα σταθερός χτύπος της καρδιάς της είναι η πρώτη μουσική που ηχεί στα αφτιά του εμβρύου. Γι αυτό και αργότερα, οποιοσδήποτε ρυθμός με σταθερό beat στους 72-80 χτύπους το λεπτό (που είναι οι φυσιολογικοί χτύποι καρδιάς του ανθρώπου στην ηρεμία) ακούγεται στα αυτιά μας σαν κανονικός (Moderato). Ταχύτητες μεγαλύτερες γίνονται αντιληπτές σαν ζωηρές,γρήγορες,που μας ξεσηκώνουν ή ακόμα και αγχωτικές (Allegro molto,Presto ) ενώ μικρότερες ταχύτητες τις αντιλαμβανόμαστε σαν χαλαρωτικές,αργές κλπ.(Adagio, Lento).

Και τώρα παιδιά...κίνηση!!!
Ήρθε η ώρα να σηκωθείς από την οθόνη του υπολογιστή σου. Βάλε δυνατά τα ηχεία.Θα κινηθούμε στον έντονο ρυθμό αυτής της μουσικής:
Τα πρώτα 18 δευτερόλεπτα κάνε ζέσταμα με ένα επιτόπου τροχάδην και στη συνέχεια ανά 16 μέτρα που αλλάζει η μουσική (διαρκούν περίπου 14 δευτερόλεπτα) κίνησε τα μέρη του σώματος σου με την εξής σειρά: 
 Κεφάλι - Ώμοι - Χέρια - Καρποί - Μέση - Πόδια - Ελεύθερη κίνηση

Μπορούν να σε βοηθήσουν οι εικόνες στη σελίδα 27 του τετραδίου εργασιών της μουσικής που θα το βρεις εδώ:


Πώς αισθάνεσαι; 
Νιώθεις χαρούμενος/η;
Σε βοήθησε να αισθανθείς αισιοδοξία και ζωντάνια;
Θέλεις να το επαναλάβεις;

Πάμε τώρα να συνεχίσουμε.
Θα παίξουμε το παιχνίδι του καθρέφτη.
Κάνε ζευγάρι με ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σου και σταθείτε αντικριστά σαν να είναι ο ένας ο καθρέφτης του άλλου. Ρίξτε ζάρι ποιος θα ξεκινήσει πρώτος.
Τα ηχεία παραμένουν δυνατά. Ακούμε αυτό το τραγούδι: 

Στο συγκεκριμένο τραγούδι εναλλάσσονται  τα μέρη που ακούγεται μόνο μουσική και φωνητική συνοδεία με εκείνα που ακούγονται τα λόγια του τραγουδιού. Αυτός που ξεκινάει πρώτος για όση ώρα ακούγεται μόνο μουσική κάνει ότι κινήσεις θέλει. Ο άλλος που είναι το είδωλό του είναι υποχρεωμένος να επαναλαμβάνει τις κινήσεις. Μόλις όμως γίνει αλλαγή στη μουσική και ακούμε τους στίχους, τότε αλλάζουν και οι ρόλοι. Επαναλάβετε μέχρι το τέλος.


Και τώρα κάνε μια ανάγνωση στο κεφάλαιο 16 σελ.36-37 του βιβλίου. Θα το βρεις εδώ:
βιβλίο μουσικής Ε΄ Δημοτικού κεφάλαιο 16

Παρατήρησε τις εικόνες  στη σελίδα 36.Το μπαλέτο, το μιούζικαλ, η ρυθμική γυμναστική, οι παραδοσιακοί χοροί κάθε χώρας, είναι μόνο ορισμένες μορφές έκφρασης που συνδυάζουν τόσο στενά τη μουσική με την κίνηση και το χορό. 


Δες τώρα πόσο καθοριστικής 
σημασίας είναι η μουσική στον κινηματογράφο. 
Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία του θρυλικού ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου Τσάρλι Τσάπλιν όπως γυρίστηκε αρχικά, χωρίς ήχο και μουσική:
"Η ευχαρίστηση μιας ημέρας" 1919 Τσάρλι Τσάπλιν
Βαρέθηκες; Κατανοητό...
Και τώρα δες ένα μικρό μέρος, τη σκηνή πάνω στο καράβι, με την αυθεντική μουσική επένδυση:
Charlie Chaplin-" Η ευχαρίστηση μιας ημέρας" (σκηνή καραβιού)
 Μεγάλη διαφορά, δε συμφωνείς.
Μπορείτε να το καταλάβεις καλύτερα αν παρακολουθήσεις μια τρομακτική ταινία με χαμηλωμένη την ένταση ή ακόμα καλύτερα αν βάλεις μια αστεία μουσική υπόκρουση. Τότε ή ταινία θα πάψει να είναι τρομακτική!....

Τι θα έλεγες να βάλεις εσύ μια μουσική επένδυση στη βωβή ταινία; Μπορεί να είναι κάποια αγαπημένη σου προηχογραφημένη μουσική ή να βάλεις ήχους με αυτοσχέδια όργανα, λαρυγγισμούς και ότι άλλο νομίζεις ότι θα ταίριαζε. Μπορείς επίσης να πειραματιστείς βάζοντας ήχο (πχ τραγουδώντας ή και με μια απλή ρυθμική συνοδεία με χτυπήματα στο σώμα) στο αγαπημένο σου βίντεοκλιπ.

Παίξε και συ βωβό κινηματογράφο!
Μπορείς  κι εσύ με 
την οικογένειά σου να φανταστείτε ότι είστε  πάνω σε ένα κατάστρωμα την ώρα που το κύμα κουνάει το καράβι. Μοιράστε ρόλους: Άλλος παίζει μουσική, άλλος χορεύει, άλλος σερβίρει κι άλλος έπαθε ναυτία και ψάχνει να βρει τρόπο να ...ανακουφιστεί! Θα δεις ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Να και η μουσική στον που στον ρυθμό της θα κινηθείτε:
 Charlie Chaplin-" Η ευχαρίστηση μιας ημέρας" (σκηνή καραβιού)

Και μια τελευταία δραστηριότητα!
Άκου την παρακάτω μουσική δυνατά και χόρεψε την με άλλο ένα μέλος της οικογένειάς σου.
Echoes of the Sound-Need Somebody
 Θα ζητήσεις από έναν τρίτο να σταματάει τη μουσική σε απρόσμενη στιγμή. Τότε θα πρέπει εσύ και το ζευγάρι σου να σχηματίσετε με τα σώματά σας ένα γράμμα ή έναν αριθμό που θα το έχετε αποφασίσει από πριν.


Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε παιδιά!
Συνεχίστε να χορεύετε στον ρυθμό της αγαπημένης σας μουσικής...