Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Το εκπαιδευτικό πείραμα της Βενεζουέλας (Όταν η μουσική σώζει ζωές)

"Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας. Η μουσική, το να είσαι πρωταγωνιστής σε μια ορχήστρα, το να παίζεις, να τραγουδάς, δημιουργεί στο παιδί μια αυτοεκτίμηση, μια υγιή και ωραία περηφάνια που το βγάζει από τη φτώχεια. Γιατί το παιδί με το που παίρνει το μουσικό του όργανο, παύει αμέσως να είναι φτωχό. Ένα παιδί με ένα βιολί δεν είναι φτωχό! Γιατί το βιολί το οδηγεί σε ένα δρόμο αυξανόμενου πνευματικού πλούτου." 
Jose Antonio Abreu
Ιδρυτής του EL SISTEMA
Σε συνέχεια της ανάρτησης για την αξία της μουσικής στην εκπαίδευση των παιδιώνθα γνωρίσουμε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πείραμα.
Αν σας ρωτούσαν ποια χώρα εκπαιδεύει τους περισσότερους μουσικούς ορχήστρας στον κόσμο, που θα πήγαινε το μυαλό σας;
Στην Αυστρία του Μότσαρτ;
Στην Γερμανία του Μπαχ και του Μπετόβεν, ίσως;
Η μήπως στην Αμερική, ή στην Κίνα, γιατί εκεί όλα τα παράγουν σε μεγάλες δόσεις;
Κι όμως... η χώρα με τους περισσότερους εκπαιδευμένους μουσικούς στον κόσμο είναι η Βενεζουέλα!
Ποιος θα το περίμενε αυτό από μια φτωχή (όπως λένε) χώρα, με τεράστιες (όπως λένε) κοινωνικές διαφορές, όπου τα ναρκωτικά και η βία είναι σχεδόν η μόνη διέξοδος για πολλούς ανθρώπους!
Κι όμως... χρειάστηκε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος αλλά και η πίστη από τους μαθητές του να συνεχίσουν το έργο του, για να σωθούν τα παιδιά μιας ολόκληρης χώρας.
Το 1975 ο Χοσέ Αντόνιο Αρμπέου, ένας μουσικός και οικονομολόγος, ξεκίνησε σε ένα γκαράζ στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, να διδάσκει μουσικά όργανα σε παιδιά που ήταν στον δρόμο ή είχαν ήδη κάνει κάποια παραβατική πράξη.
Το πώς εξελίχθηκε αυτή η ιστορία είναι μάθημα ζωής για όλους μας.
Ο Αρμπέου ονόμασε το εκπαιδευτικό αυτό πείραμα El Systema (Το Σύστημα).

Πάρτε μια μικρή γεύση στο επόμενο βίντεο.


Για το παγκόσμιο φαινόμενο El Systema φτιάχτηκε το επόμενο ντοκιμαντέρ στα ελληνικά, που πραγματικά αξίζει την προσοχή μας. 
Προσέξτε δύο σημεία του ντοκιμαντέρ:
-Ότι ο δάσκαλος, παρά τη φτώχεια, ζήτησε μουσικά όργανα της καλύτερης ποιότητας για τους μαθητές του, γιατί "...μόνο ο καλύτερος ήχος αξίζει στα παιδιά για να γνωρίσουν τη  μουσική." 
-Ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1975 μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, στήριξαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  El Systema και βοήθησαν με κάθε τρόπο στο να έχει συνέχεια και να μην διακοπεί, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη για τη χώρα θα είναι περισσότερα από το κόστος του προγράμματος.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ:


Γιατί η μουσική, η τέχνη και, κυρίως, ο σεβασμός στον άνθρωπο, μπορούν να σώσουν ζωές!