Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Τα λιανοτράγουδα (Αν μ΄ αγαπάς κι είν' όνειρο), του Μάνου Χατζιδάκι

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ για την αγάπη και τον έρωτα, στα Λιανοτράγουδα του Μάνου Χατζιδάκι.
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μια συλλογή από  παραδοσιακά τραγούδια που ο συνθέτης μελοποίησε και ενορχήστρωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Το τραγούδι είναι ένα από τα έντεκα που περιλαμβάνει η συλλογή Μεγάλος Ερωτικός(1972), ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Χατζιδάκι.
Ας το ακούσουμε από την Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Δημήτρη Ψαριανό.


Παρακάτω θα βρείτε τα λόγια του τραγουδιού και μερικές εργασίες να απαντήσετε

Τι είναι τα λιανοτράγουδα
Τα λιανοτράγουδα είναι μικρά δημοτικά τραγούδια που αποτελούνται από 2-4 στιχάκια που ομοιοκαταληκτούν γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο.
Συνήθως αναφέρονται στα πάθη του έρωτα και της αγάπης, εξυμνώντας τις χάρες του αγαπημένου προσώπου.
Υπάρχουν βέβαια κι εκείνα που έχουν χιουμοριστικό-σκωπτικό χαρακτήρα, εκείνα που σχολιάζουν πολιτικά κλπ.
Αποτελούν ιστορική εξέλιξη των αρχαίων επιγραμμάτων.
Παρ΄ ότι τα λιανοτράγουδα χρονικά τοποθετούνται στον 15ο αιώνα και ανήκουν στη λαϊκή παράδοση, πολλοί μεγάλοι ποιητές υιοθέτησαν μεταγενέστερα αυτό το στυλ σε πολλά από τα ποιήματά τους.
Σε κάποια μέρη του ελλαδικού χώρου όπως στην Κρήτη, στην Κύπρο τα λιανοτράγουδα εξακολουθούν να εξελίσσονται (μαντινάδες) από τους λεγόμενους στιχάρηδες ή ριμαδόρους όπως λέγονται αυτοί που πλέκουν τα στιχάκια και συναγωνίζονται ποιος θα γίνει πιο δημιουργικός και θα τα πει με τον πιο ευφάνταστο και εμπνευσμένο τρόπο.

*Ο πίνακας είναι του Σπύρου Καρδαμάκη