Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ανακύκλωση: Φτιάχνουμε ημερολόγιο Χριστουγέννων

Σε πολλά μέρη του κόσμου, συνηθίζεται την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου να δωρίζονται στα παιδιά χριστουγεννιάτικα ημερολόγια.
Πρόκειται για κατασκευές που περιέχουν κρυμμένες 24 ή 25 εκπλήξεις, μια για κάθε μέρα του μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η μεγαλύτερη έκπληξη φυσικά κρύβεται στο 24 ή 25, δηλαδή την παραμονή ή ανήμερα των Χριστουγέννων.
Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, εύκολα και γρήγορα, ανακυκλώνοντας όχι μόνο τα κουτιά που θα χρησιμεύσουν στην κατασκευή αλλά και τα δωράκια που θα βάλουμε μέσα.
Έτσι, όχι μόνο μειώνουμε τα απορρίμματα, αλλά δίνουμε και ζωή σε παλιά αντικείμενα που δεν μας χρησιμεύουν πια.
Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στο ευχάριστο κλίμα των γιορτών.
Η ιδέα είναι σε ένα μεγαλύτερο κουτί, που θα χρησιμεύει σαν ντουλαπάκι εκπλήξεων (cabinet of curiosities) να στερεώσουμε μικρά, αριθμημένα κουτάκια που θα κρύβουν μέσα τους εκπλήξεις, μια για κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Παίρνουμε μικρά κουτάκια (σπιρτόκουτα, ρολά χαρτιού, παλιές συσκευασίες κλπ) και τα χρωματίζουμε  με έντονα εορταστικά χρώματα, ή τα τυλίγουμε με εορταστικά χαρτιά από παλιά δώρα.
Φροντίζουμε το κάθε κουτάκι να έχει και ένα άνοιγμα, σαν πορτούλα ή συρταράκι.
Τα σπιρτόκουτα έχουν συρταράκι και τα κουτιά από συσκευασίες έχουν το καπάκι, ενώ στα ρολά χαρτιού θα χρειαστεί να ανοίξουμε με το κοπίδι μια πορτούλα σε σχήμα σαν ένα  "Π" που έχει πέσει στο πλάι.
Στις πορτούλες και στα συρταράκια βάζουμε από ένα διπλόκαρφο, για να χρησιμεύσει σαν χερούλι για να ανοίγουμε τα κουτάκια.
Εκεί μέσα θα κρύψουμε τις εκπληξούλες μας: ζαχαρωτά, μικροσκοπικά παιχνιδάκια, χριστουγεννιάτικα στολιδάκια για το δέντρο, γόμες, ξύστρες ή και διάφορα μηνύματα που θα γράψουμε σε χαρτί (τραγούδια, ανέκδοτα, παροιμίες, αινίγματα,  γλωσσοδέτες, οδηγίες για κυνήγι θησαυρού κλπ).

Στη συνέχεια, κολλάμε τα κουτάκια στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κουτιού που το έχουμε ήδη βάψει με εντυπωσιακά αστραφτερά χρώματα.
Στολίζουμε  το μεγάλο κουτί με ότι χαρούμενο και πλουμιστό βρίσκουμε τριγύρω: πολύχρωμες κορδέλες, χριστουγεννιάτικες γιρλάντες, ακόμα και φωτάκια!
Η φαντασία μας ελεύθερη!


Α, δεν ξεχνάμε να κολλήσουμε νούμερα από το 1-25 πάνω στα κουτιά με τις εκπλήξεις, για να ξέρουμε πότε ανοίγει το κάθε κουτάκι.
Το ημερολόγιο αυτό μπορούμε να το μοιραστούμε με τους μαθητές, φίλους ή την οικογένειά μας και περάσουμε χαρούμενα αυτές τις μέρες ή να το κάνουμε δώρο σε αγαπημένα μας πρόσωπα.
Καλή επιτυχία και καλή εορταστική περίοδο να έχουμε!


Και μια ιδέα ακόμα από την Χρωματιστή Τάξη
Αποτυπώστε τις δραστηριότητες των Χριστουγέννων σε ένα ημερολόγιο.
Καλές γιορτές να έχουμε παιδιά!