Σήμερα, παιδιά, θα μάθουμε πώς να φτιάχνουμε κάτι πολύ εύκολο, πάρα πολύ χρήσιμο και εντελώς οικολογικό.
Θα φτιάξουμε ζύμη με αλάτι και αλευρόκολλα για τις κατασκευές μας.
Έτσι, αντικαθιστούμε τη χρήση πλαστελίνης ή συνθετικού πηλού και χημικής κόλλας.
Μάλιστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι που έληξε και θα το πετάγαμε (αρκεί να μην έχει ζουζουνάκια!).
Έτσι, συμβάλουμε στην ανακύκλωση και περιορίζουμε την σπατάλη των αγαθών που άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη στερούνται.
Φυσικά, τόσο η ζύμη όσο και η κόλλα δεν τρώγονται.
Εμείς θα φτιάξουμε μουσικές κατασκευές, αλλά εσείς
μπορείτε να φτιάξετε κι ένα σωρό όμορφα πράγματα (ακριβώς ότι φτιάχνατε μέχρι τώρα με πλαστελίνη και πηλό).
Ζύμη με αλάτι
Υλικά:
Υλικά:
2 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι αλάτι
1 ποτήρι νερό
Οδηγίες:
Τα ζυμαράκια είναι έτοιμα!
Τα μικρότερα παιδιά κάνετε το απλό ζυμάρι χωρίς χρώματα.
1.Μετράμε τα υλικά μας 2.Τα βάζουμε σε ένα μπολ |
3.Ζυμώνουμε πολύ καλά 3.Αποθηκεύουμε τη ζύμη στο ψυγείο |
Τόσο απλό παιδιά.
Φτιάξτε όση ζύμη θέλετε.
Επειδή είναι οικολογική, μπορούν να παίξουν με αυτή και τα μικρότερα αδελφάκια σας.
Και δεν παθαίνει τίποτα, ούτε χαλάει, ούτε μουχλιάζει, ούτε πιάνει σκουληκάκια, γιατί έχει μέσα αλάτι.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερες στα ζυμαράκια σας.
Φτιάξτε όση ζύμη θέλετε.
Επειδή είναι οικολογική, μπορούν να παίξουν με αυτή και τα μικρότερα αδελφάκια σας.
Και δεν παθαίνει τίποτα, ούτε χαλάει, ούτε μουχλιάζει, ούτε πιάνει σκουληκάκια, γιατί έχει μέσα αλάτι.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερες στα ζυμαράκια σας.
Χρειάζεται πολύ καλό ζύμωμα για να απορροφηθούν τα χρώματα |
Τα μικρότερα παιδιά κάνετε το απλό ζυμάρι χωρίς χρώματα.
Αν χρειαστεί μπορείτε να χρωματίσετε την κατασκευή σας αργότερα.
Δείτε και το επόμενο βιντεάκι.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη ζύμη σας σε ένα παλιό δοχείο φαγητού ή σε μια σακούλα που θα την κλείσετε καλά για να μην μπαίνει μέσα αέρας.
Ο αέρας θα τη στεγνώσει, ενώ εμείς θέλουμε να τη διατηρούμε μαλακιά και φρέσκια.
Στη συνέχεια τη βάζετε στο ψυγείο, όπου μπορεί να μείνει για μήνες χωρίς να πάθει τίποτα.
Μόλις έχετε έμπνευση, χρησιμοποιήστε όση σας χρειάζεται και η υπόλοιπη παραμένει στο ψυγείο για άλλες κατασκευές.
Αφού φτιάξετε τη ζύμη σας, δείτε και μερικές ιδέες για κατασκευές:Οικολογική κόλλα
Εκτός από την οικολογική πλαστελίνη μπορούμε να φτιάξουμε και οικολογική κόλλα με αλεύρι και νερό.
Υλικά:
μια κουταλιά αλεύρι
λίγο νεράκι (μια με δύο κουταλιές)
μια κουταλιά αλεύρι
λίγο νεράκι (μια με δύο κουταλιές)
Ανακατεύουμε τα υλικά ώστε το μίγμα να μοιάζει με λιωμένο παγωτό ή αραιωμένο γιαούρτι (λιγάκι παχύρευστο.
Χρησιμοποιούμε την κόλλα με ένα πινέλο ή με τα δάχτυλα.
Μόλις τελειώσουμε αυτό που φτιάχνουμε πλένουμε το πινέλο ή τα χέρια με άφθονο νεράκι (δεν χρειάζεται σαπούνι).
Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα κόλλας και να την φυλάξουμε στο ψυγείο για όταν τη χρειαστούμε.
Όπως και η ζύμη με αλάτι, αντέχει μήνες.