Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η Μουσική μας ενώνει: Ταξιδεύοντας στις γειτονιές του κόσμου 2

Η Μουσική είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, που τα κομματάκια του είναι η μουσική του κάθε λαού, της κάθε περιοχής του πλανήτη.
Η μουσική των λαών επηρεάζεται από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, οι λαοί που ζουν σε θερμές χώρες, έχουν πολλά φωνήεντα στα τραγούδια τους σε σχέση με αυτούς που ζουν στις βόρειες κρύες χώρες. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: όταν έχει κρύο, κρατάμε
το στόμα κλειστό για να μην αναπνέουμε παγωμένο αέρα και κρυώνουμε. Επομένως χρησιμοποιούμε πιο πολλά σύμφωνα απ' ότι φωνήεντα, που για να τα πούμε πρέπει να έχουμε το στόμα ανοιχτό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στις θερμές χώρες.

Το ντιτζεριντού είναι φτιαγμένο από
κορμό ευκάλυπτου που τα φύλλα του
τρέφουν τα κοάλα της αυστραλίας.
     Κάτι άλλο που επηρεάζει τη μουσική των λαών είναι η ίδια η φύση που κατοικούν.  Τα υλικά που βρίσκονται στο περιβάλλον (π.χ. κοχύλια, καλάμια, όστρακα, ξύλα, πέτρες κ.α), παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή μουσικών οργάνων (άρα και της μουσικής) και ποικίλουν από τόπο σε τόπο. 

Τα αφρικάνικα μουσικά όργανα είναι φτιαγμένα 
από καρπούς και υλικά που συναντώνται 
αποκλειστικά στην αφρικάνικη ήπειρο. 
     Τέλος, μην ξεχνάμε ότι, ο άνθρωπος έκανε μουσική, προσπαθώντας να μιμηθεί τους ήχους της φύσης.
Αλλά, πώς ακούγεται η φύση στα διάφορα μέρη της γης; Υπάρχει μια εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε σε όλον τον πλανήτη και να ακούσετε τους ήχους κάθε τόπου. Πατήστε τον επόμενο σύνδεσμο, διαλέξετε ένα σημείο στον χάρτη και απολαύστε τους ήχους της θάλασσας, των πουλιών, των άγριων ζώων ...τους ήχους της μητέρας γης...

Πως ακούγεται η φύση σε όλη τη γη (Nature Soundmap)

     Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, οι άνθρωποι του πλανήτη, μπορούν πλέον ακόμα και μέσα από το δωμάτιό τους να ακούσουν τη μουσική άλλων λαών και άλλων πολιτισμών.
Η εφαρμογή Radio Garden, μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τη μουσική που παίζει ζωντανά το ραδιόφωνο, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μπείτε στον επόμενο σύνδεσμο, διαλέξετε μέσα από τον χάρτη τον τόπο που επιθυμείτε, κι ακούστε τη μουσική που ακούν οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, στο συγκεκριμένο  μέρος της γης.

Άκου τι παίζει τώρα το ραδιόφωνο σε όλες τις χώρες της γης

     Αυτές τις μέρες, θα είδατε πολύ συχνά στην τηλεόραση, μέλη από διάφορες ορχήστρες, να "συναντιόνται" στην οθόνη ενός υπολογιστή (αφού δεν μπορούν να βρεθούν από κοντά), για να παίξουν παρέα. Στην επόμενη εφαρμογή, μπορείτε παιδιά να παίξετε το ρόλο του διευθυντή ορχήστρας. Ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο, και θα δείτε σε παραθυράκια μουσικούς από 16 χώρες του κόσμου. Πατήστε τις εικόνες και οι μουσικοί θα αρχίζουν να παίζουν. Μπορείτε να τους βάλετε να παίζουν όλοι μαζί, ή και λίγοι- λίγοι, με όποια σειρά θέλετε. Δοκιμάστε πολλούς τρόπους για να δείτε πώς ακούγεται κάθε φορά.

Βάλε τους μουσικούς του κόσμου να παίξουν μαζί