Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των αβγών.
Δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδας που να μην βάφουν κόκκινα αβγά, με διάφορους τρόπους και παραλλαγές. Άλλοι τα βάφουν με φυσικά χρώματα από φλούδες κρεμμυδιού και ζουμί από παντζάρι, άλλοι με φυλλαράκια που αποτυπώνουν το σχήμα τους πάνω στο αβγό κι άλλοι προτιμούν τα πολύχρωμα.
Το βάψιμο των αβγών, σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας, ξεκίνησε από την Ανάσταση του Χριστού. Λέγεται ότι μια γυναίκα που κουβαλούσε ένα καλάθι με αβγά, μόλις άκουσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός δεν το πίστεψε και είπε ότι μόνο αν τα αβγά γίνουν κόκκινα θα είναι αλήθεια.
Έτσι κι έγινε.
Βέβαια το αβγό από τα πάρα πολύ παλιά χρόνια συμβολίζει τη ζωή, το ξύπνημα της φύσης μετά το χειμώνα.
Φυσιολογικά οι κότες γεννούν και κλωσούν αβγά την άνοιξη.
Ένα αβγό είναι ένα κύτταρο, ένας ζωντανός οργανισμός που όταν είναι έτοιμο, σπάει το τσόφλι και γεννιέται.
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού πάνω στις πέτρες του τάφου του καθώς αναστήθηκε.
Είναι ένας συμβολισμός ότι χρειάζεται αίμα για να αναστηθεί κανείς από την ακινησία και τον θάνατο.
Φυσικά είναι και το χρώμα της ζωής και της χαράς.
Στη συνέχεια, η κυρία Καλλιόπη μας δείχνει πώς να ετοιμάσουμε τα σχέδια για τα κόκκινα αβγά.
Εκτός από τα αβγά, τη μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουμε και τα τσουρέκια. Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή της παραδοσιακής Λαμπροκουλούρας.
Είναι ένα είδος πλούσιου σε υλικά ψωμιού με μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αβγά, ξηρούς καρπούς και πολλά μυρωδικά, άλλα ανατολίτικα όπως το μαχλέπι και το κακουλέ, κι άλλα ελληνικά όπως η μαστίχα Χίου. Είναι εορταστικό έδεσμα, που δείχνει την αφθονία της φύσης την άνοιξη και το θαύμα της μετατροπής του αλευριού σε ψωμί κατά την Ανάσταση. Μάλιστα ακόμα και ο τρόπος που δένουμε τα τσουρέκια σε πλεξίδες συμβολίζει κάτι.
Οι κόμποι από τις λωρίδες του ζυμαριού διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα!
Οι νοικοκυρές προσφέρουν κόκκινα αβγά, αντί για τα λευκά που δίνουν στα Λαζαρικά, στα παιδιά που συμμετέχουν με το τραγούδι τους στον πόνο της Παναγίας.
Ένα άλλο έθιμο που έρχεται από τα παλιά είναι οι άνθρωποι να βγάζουν εκείνη την ημέρα στην αυλή τα καινούργια ρούχα που αγόρασαν ή έραψαν για τη Λαμπρή.
Ένα άλλο έθιμο που έρχεται από τα παλιά είναι οι άνθρωποι να βγάζουν εκείνη την ημέρα στην αυλή τα καινούργια ρούχα που αγόρασαν ή έραψαν για τη Λαμπρή.
Έτσι αυτός που τα φοράει θα είναι υγιής και καλότυχος.
Άλλοι πάλι αντί για τα ρούχα βγάζουν ένα κόκκινο πανί.
Είναι ωραίο παιδιά να ασχολούμαστε με όλες αυτές τις προετοιμασίες του Πάσχα.
Είναι ωραίο παιδιά να ασχολούμαστε με όλες αυτές τις προετοιμασίες του Πάσχα.
Οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι γεύσεις και οι μουσικές της Μεγάλης Εβδομάδας μας γεμίζουν έντονα συναισθήματα που θα μας συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή.