Σήμερα, παιδιά, θα μάθουμε πώς να φτιάχνουμε τη χελιδόνα, αυτό το αυτοσχέδιο μουσικό όργανο που συνοδεύει τα χελιδονίσματα και τα ανοιξιάτικα τραγούδια μας, με απλά υλικά.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025
Παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια
Τα αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια ακολουθούν τα χαρακτηριστικά των δημοτικών τραγουδιών, δηλαδή, τραγουδιόνται στις τοπικές διαλέκτους, ακολουθούν τα ρυθμικά σχήματα (καλαματιανός, συρτός στα τρία κλπ) και τα όργανα (κλαρίνο, λύρα, τσαμπούνα κλπ) της κάθε περιοχής.
Αυτό που τα κάνει ξεχωριστή κατηγορία είναι το περιεχόμενο, η θεματολογία τους.
Αποκριές με τον Καραγκιόζη
Οι λαϊκές φιγούρες του δικού μας θεάτρου σκιών, μέσα από τους αστείους διαλόγους, τους χορούς, τα τραγούδια και τα παραδοσιακά γλέντια τους μας μεταφέρουν περίφημα στο κλίμα της Αποκριάς.
Το καλύτερο είναι βέβαια να δούμε από κοντά τον μπερντέ, όπως λέμε συνήθως το άσπρο πανί της παράστασης.
Το γαϊτανάκι (τραγούδι)
Σήμερα, παιδιά, θα ξαναθυμηθούμε Το γαϊτανάκι, ένα τραγούδι που έχουμε τραγουδήσει πολλές φορές, σε πολλές γιορτές.
Οι μαθητές της Β΄ τάξης θα το συναντήσατε και στο βιβλίο της Γλώσσας.
Είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.
Ποιος θα φανταζόταν ότι τα χεράκια των μικρών παιδιών αν ενωθούν σε έναν κύκλο, τότε ο κύκλος αυτός θα ήταν τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να αγκαλιάσει όλη τη γη!
Παντρεύουνε τον κάβουρα (Μάσκες, καρτέλες, κουκλοθέατρο)
Στο γάμο έρχονται καλεσμένοι άλλα ζώα, που το κάθε ένα κάνει κάτι απροσδόκητο.
Ο γάιδαρος τραγουδάει (παρά την αγριοφωνάρα του), η αλεπού μαδάει τις κότες για το γαμήλιο γεύμα (αντί να τις φάει) και πάει λέγοντας.
Δείτε το θεατρικό δρώμενο στο επόμενο βίντεο όπως το δίδαξε στα παιδιά η αξέχαστη Δόμνα Σαμίου, σε μια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τραγούδια για την Αποκριά
Εκτός από τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, υπάρχουν και κάποια άλλα που, είτε μιλάνε για το καρναβάλι, είτε συνηθίζουμε και μας αρέσει να τα ακούμε την Αποκριά.
Ας τα ξαναθυμηθούμε, μέσα στο πνεύμα των ημερών.
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025
Μεγάλες αποκριάτικες φιγούρες (κατασκευή)
Να μια ωραία ιδέα για να διακοσμήσουμε τους τοίχους του σχολείου/της τάξης μας τώρα που πλησιάζει το καρναβάλι: τεράστιες αποκριάτικες φιγούρες στο μέγεθος του σώματός μας!
Κλόουν, αρλεκίνοι, παλιάτσοι και ότι άλλο σας αρέσει.
Γίνονται πολύ εύκολα με μόνο 2 υλικά (το ένα ανακυκλώσιμο).
Ελάτε να δούμε πώς.
Φτιάχνουμε μουσικά όργανα και αποκριάτικες μάσκες με έμπνευση από την παράδοση
Αντλώντας έμπνευση από τις εντυπωσιακές παραδοσιακές τελετές της αποκριάς που έχουν κοινές ρίζες με πολλούς λαούς σε όλη τη γη, φτιάξαμε στην τάξη μουσικά όργανα και μάσκες για να πλαισιώσουμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις μας.
Ας δούμε τις κατασκευές μια μια ξεχωριστά.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025
Φτιάχνουμε ζουρνά από καλαμάκια
Σήμερα φτιάξαμε ένα όργανο που θυμίζει πολύ τον ζουρνά.
Ο ζουρνάς είναι ένα παραδοσιακό πνευστό αερόφωνο (μακρινό ξαδερφάκι του όμποε), με διπλή γλωττίδα που πάλλεται ανάμεσα στα χείλια του οργανοπαίκτη.
Βγάζει έναν τσιριχτό και διαπεραστικό ήχο, κατάλληλο για ανοιχτούς χώρους και τελετουργικές εκδηλώσεις όπως είναι οι αποκριάτικες.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα απλό καλαμάκι (κατά προτίμηση πλαστικό γιατί το χάρτινο μουλιάζει με την χρήση).
Ανάλογα με το μέγεθος του καλαμακίου μεταβάλεται τόσο το ηχόχρωμα όσο και ο τόνος του οργάνου, όπως έχουμε μάθει στην αντίστοιχη ανάρτηση για τα μουσικά όργανα.
Δείτε πως ακούγεται στα επόμενα βίντεο.
Φτιάχνουμε σείστρα με καπάκια
Με έμπνευση το έθιμο των κωδωνοφόρων που με τους εκκωφαντικούς ήχους τους προσπαθούν να ξυπνήσουν τη γη από την χειμερία νάρκη και να διώξουν τα κακά πνεύματα, αλλά και τις αντίστοιχες τελετές των λαών τις Αφρικής, φτιάξαμε σήμερα ένα σείστρο που μοιάζει με αφρικάνικα μόνο που αντί για καρπούς δέντρων χρησιμοποιήσαμε καπάκια από την ανακύκλωση.
Έτσι, δημιουργήσαμε εύκολα κάποια όργανα με χαρακτηριστικό ήχο που ταιριάζει στο διονυσιακό πνεύμα των αποκριάτικων δρώμενων του σχολείου μας, όπως φαίνεται στο επόμενο βίντεο.
Φτιάχνουμε Μωμόγερους για την Αποκριά (κατασκευή μάσκας)
Με έμπνευση το αποκριάτικο έθιμο των Μωμόγερων, των Αράπηδων, των Μπαμπαλιούρηδων και των άλλων κωδωνοφόρων από την βόρεια Ελλάδα, φτιάξαμε σήμερα στην τάξη τεράστιες μάσκες από απλά ανακυκλώσιμα υλικά.
Πρώτα ξαναθυμηθήκαμε όσα γνωρίσαμε στην αντίστοιχη ανάρτηση.
Ύστερα, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε φιγούρες που να θυμίζουν τις γιγάντιες χνουδωτές εντυπωσιακές μορφές που σίγουρα κάθε παιδί αν τις δει μια φορά θα θυμάται για πάντα.
Τέλος φορέσαμε τις μάσκες, πήραμε και τα αυτοσχέδια όργανα που φτιάξαμε σε άλλα μαθήματα και χορέψαμε χτυπώντας τον ρυθμό σε παραδοσιακούς σκοπούς.
Δείτε τα βίντεο.
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025
Φτιάχνουμε Μπούλες και Γενίτσαρους (κατασκευή μάσκας)
Με έμπνευση τις παραδοσιακές αποκριάτικες φιγούρες από το έθιμο της Νάουσας Γενίτσαροι και Μπούλες, δημιουργήσαμε στην τάξη με απλά υλικά που όλοι έχουμε μάσκες για την Αποκριά.
Πρώτα μιλήσαμε για το έθιμο.
Είδαμε φωτογραφίες και βίντεο και τα συνδέσαμε με -την Ιστορία και την Λαογραφία (ρίζες του εθίμου στις αρχαίες τελετές μύησης των φύλων, προσφιλές αποκριάτικο θέμα, με ενσωμάτωση μεταγενέστερων τοπικών στοιχείων όπως οι γενίτσαροι από την περίοδο της τουρκοκρατίας)
-τη Μουσική (ακούσαμε παραδοσιακούς σκοπούς με ζουρνά και νταούλι που συνοδεύουν το δρώμενο και κατασκευάσαμε τα δυο αυτά όργανα σε απλή μορφή με ανακυκλώσιμα υλικά)
Φτιάχνουμε κουδούνι από πήλινα γλαστράκια
Με έμπνευση τα κουδούνια και το χαρακτηριστικό άκουσμά τους που συναντάμε πολύ συχνά στα παραδοσιακά δρώμενα της Ελλάδας και ιδιαιτέρως σε αυτά που αναφέρονται στο ξύπνημα της μητέρας γης κατά το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, φτιάξαμε σήμερα ένα κουδούνι χρησιμοποιώντας από δυο πήλινα γλαστράκια (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025
Η παρέλαση των τρολ (Μουσικές του κάτω κόσμου)
Η παρέλαση των τρολ είναι ένα από τα Λυρικά κομμάτια για πιάνο του Νορβηγού συνθέτη Έντβαρντ Γκρήγκ.
Η Νορβηγία, είναι μια απόκοσμη χώρα, με πολύ έντονο το στοιχείο της φύσης, που αποτυπώνεται τόσο στα παραμύθια, όσο και στην μουσική, όπως είδαμε και στο Πεερ Γκυντ.
Το σημερινό κομμάτι, "περιγράφει" μουσικά (με το πιάνο), τον χορό των τρολ, αυτών των περίεργων πλασμάτων που κατοικούν στα έγκατα της νορβηγικής γης και μας θυμίζουν πολύ τους καλικάντζαρους.
Μακάβριος χορός (Μουσικές του κάτω κόσμου)
Ο Μακάβριος Χορός, είναι ένα συμφωνικό ποίημα του Γάλλου συνθέτη του Ρομαντισμού Καμίγ Σαιν-Σανς.
Να θυμίσουμε ότι, συμφωνικό ποίημα ονομάζουμε μια ορχηστρική σύνθεση που περιγράφει μουσικά (χωρίς λόγια) μια ιστορία, ένα παραμύθι, ένα ποίημα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνθέτης αντλεί την έμπνευσή του από το μεσαιωνικό έθιμο του Χορού του Θανάτου, για το οποίο μιλήσαμε στις Μουσικές του Κάτω Κόσμου.
Ας ξαναθυμηθούμε το έθιμο αυτό:
Σε έναν κυκλικό χορό, τα μισά άτομα υποδύονταν τον θάνατο και τα άλλα μισά μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα (π.χ. έμποροι, γιατροί, γεωργοί κλπ)
Σε κάθε γύρο του χορού, αυτοί που υποδύονταν την κοινωνική ομάδα "εξαφανιζόταν" και στον χορό μπαίναν άλλοι, που υποδύονταν κάποια άλλη κοινωνική ομάδα.
Όσοι υποδύονταν τον θάνατο παρέμεναν σταθεροί σε όλους τους γύρους.
Ο συμβολισμός είναι ότι μπροστά στην μοίρα του θανάτου όλοι είναι ίσοι.
Θα περίμενε κανείς ο μακάβριος χορός να είναι αργός και μελαγχολικός.
Αντίθετα είναι ζωηρός και με έντονο ρυθμό, σαν να προσπαθούμε να ξορκίσουμε τον φόβο, να παίξουμε και να χορέψουμε μαζί του.
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025
Μουσικές του κάτω κόσμου
Το Σάββατο της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, το λεγόμενο Ψυχοσάββατο, συνηθίζεται στην πατρίδα μας οι άνθρωποι να τιμούν τους νεκρούς τους.
Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν αποκτήσει θρησκευτικό χαρακτήρα, όμως οι συμβολισμοί είναι προγενέστεροι και καθολικότεροι όπως είδαμε στα έθιμα του Τριωδίου και του Φλεβάρη.
Η χρονική περίοδος δεν είναι τυχαία:
Στο απόγειο του ξεφαντώματος, αμέσως μετά τη Τσικνοπέμπτη, ακολουθεί η ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τις ψυχές των αγαπημένων μας που έφυγαν, να τους επισκεφτούμε στα μνήματα, να προσφέρουμε λιτά εδέσματα (κρασί, σιτάρι), να συνομιλήσουμε μαζί τους πνευματικά, να επανέλθουμε στη θύμηση της κοινής ανθρώπινης μοίρας.
Από τη μια ο βαθύς χειμώνας, συνώνυμο της νεκρικής σιγής και νάρκης και από την άλλη το θορυβώδες αποκριάτικο ξεφάντωμα και η ανυπομονησία για τον ερχομό της άνοιξης, υπό τον εκκωφαντικό ήχο των κουδουνιών των κωδωνοφόρων.
Από τη μια η νηστεία και από την άλλη το τσίκνισμα.
Από τη μια το μουτζούρωμα και το αλεύρωμα και από την άλλη το σχολαστικό καθάρισμα των σπιτιών.
Με λίγα λόγια, από τη μια η ζωή και από την άλλη ο θάνατος.
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025
Το καρναβάλι στην κλασική μουσική
Το καρναβάλι, μια γιορτή με πανάρχαιες ρίζες, μας υπενθυμίζει την βαθιά ανάγκη των ανθρώπων να αναγεννηθούν από την στασιμότητα του χειμώνα, να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν, να απελευθερωθούν από την εικόνα τους, μέσα από μεταμφίεση και ρόλους, ακόμα και να έρθουν σε επαφή με τις ψυχές των δικών τους που έχουν περάσει σε άλλο κόσμο.
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025
Πέερ Γκυντ, Στην αίθουσα του βασιλιά του βουνού (Μουσικές του κάτω κόσμου)
Ο Πεερ Γκυντ, είναι ο ήρωας ενός λαϊκού νορβηγικού παραμυθιού, που αργότερα έγινε θεατρικό έργο από τον Χένρικ Ίψεν με μουσική του Έντβαρντ Γκρηγκ .
Λίγα λόγια για την ιστορία
Ο Πεερ Γκύντ ήταν ένα παιδί που ζούσε κυνηγώντας άγρια ζώα στα βουνά, αλλά ήταν παραμυθάς και του άρεσε να περιγράφει φανταστικές ιστορίες σαν να τις έζησε στα αλήθεια.
Στο κομμάτι με τίτλο Στην αίθουσα του βασιλιά του βουνού, μια σκανδαλιά του Πεερ Γκυντ θύμωσε τον βασιλιά του βουνού, που έστειλε τα τρολς (κάτι σαν τους δικούς μας καλικάντζαρους) να τον οδηγήσουν στον κάτω κόσμο, απ΄ όπου ευτυχώς την γλίτωσε φωνάζοντας το όνομα της αγαπημένης του μητέρας!
Στο κομμάτι με τίτλο Στην αίθουσα του βασιλιά του βουνού, μια σκανδαλιά του Πεερ Γκυντ θύμωσε τον βασιλιά του βουνού, που έστειλε τα τρολς (κάτι σαν τους δικούς μας καλικάντζαρους) να τον οδηγήσουν στον κάτω κόσμο, απ΄ όπου ευτυχώς την γλίτωσε φωνάζοντας το όνομα της αγαπημένης του μητέρας!
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Ανθισμένη αμυγδαλιά (τραγούδι)
Ποιος θα περίμενε αυτό το δέντρο με τα πανέμορφα, άσπρα σαν το χιόνι, άνθη και τους νόστιμους, θρεπτικούς καρπούς, να ανθίζει πρώτο από όλα, μέσα στο καταχείμωνο!
Η αμυγδαλιά ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, για να δημιουργούν ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφιές...
Τα άνθη της, συμβολίζουν την αναγέννηση, την αισιοδοξία, τη νέα ζωή και την αιώνια αγάπη.
Το τραγούδι που θα μάθουμε σήμερα, είναι ένα ποίημα του σημαντικού λογοτέχνη Γεώργιου Δροσίνη.
Το γκρίζο λυκάκι, μια χειμωνιάτικη ιστορία

Το γκρίζο λυκάκι (μια χειμωνιάτικη ιστορία) είναι μια νορβηγική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, της βραβευμένης δημιουργού Ναταλία Μαλίχινα.
Αποτελεί μέρος από τον κύκλο 4 ταινιών, μιας για κάθε εποχή.
Δεν έχει διαλόγους και οι πανέμορφες εικόνες επενδύονται από εξίσου όμορφη μουσική, κυρίως λαϊκές νορβηγικές μελωδίες παιγμένες από παραδοσιακά όργανα.
Υπόθεση
Είναι χειμώνας.
Το μικρό γκρίζο λυκάκι κυκλοφορεί μέσα στο κατάλευκο από το χιόνι δάσος.
Το τοπίο είναι πανέμορφο, αλλά το μικρό λυκάκι βαριέται την ακινησία του σκανδιναβικού χειμώνα, κρυώνει και πεινάει.
Ώσπου, ξαφνικά ανακαλύπτει κάτω από το χιόνι ένα αντικείμενο, που θα το βοηθήσει να ξεπεράσει την ανία του και να ζήσει ξεχωριστές στιγμές παρέα με τους φίλους του.
Δείτε την ταινία πιο κάτω.
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025
Το πουλάκι και το φύλλο, ένα χειμωνιάτικο παραμύθι (κινούμενα σχέδια)

Το πουλάκι, είναι μια πολυβραβευμένη σειρά κινουμένων σχεδίων της Γερμανίδας εικονογράφου Lena Von Dohren.
Χαρακτηρίζεται από την δύναμη των σχεδίων και των χρωματικών συνδυασμών μέσα στην μινιμαλιστική τους απλότητα και από την απουσία διαλόγων, ενώ η μουσική τους επένδυση είναι ένα ηχοτοπίο από φυσικούς ήχους.
Υπόθεση
Ένα μικρό μαύρο πουλάκι δεν έχει μάθει ακόμα να πετά.
Παρ΄ όλα αυτά ζει μέσα στο δάσος χαρούμενο, απολαμβάνει την εξερεύνηση και ζει διάφορες περιπέτειες παρέα με τους φίλους του.
Η σειρά αποτελείται από 4 επεισόδια, ένα για κάθε εποχή.
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025
Το Καρναβάλι των Ζώων (δραστηριότητες)
Με αφορμή το Καρναβάλι των Ζώων, αυτή την ωραία ορχηστρική μουσική του Καμίγ Σαιν-Σανς για τα ζώα, σας έχω σήμερα μια σειρά από ευχάριστες δραστηριότητες για να περάσουμε ωραία την Αποκριά.
Μπορείτε αν θέλετε να δείτε πρώτα την ταινία και να πάρετε έμπνευση.
Παιχνίδια με τις σκιές
Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει, παιδιά, να κάνετε παιχνίδια με τη σκιά των χεριών σας σε έναν φωτισμένο τοίχο, μέσα στο σκοτάδι.
Μερικοί αυτό το έχουν κάνει τέχνη.
Δείτε την παρακάτω παράσταση και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό!
Το Καρναβάλι των ζώων, παράσταση με σκιές χεριών
Είναι απίστευτο τι μπορεί να δημιουργήσει κανείς παίζοντας μόνο με τη σκιά των χεριών του!
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025
Το καρναβάλι των ζώων (συναυλία και κινούμενα σχέδια)
Αν θέλετε να απολαύσετε το Καρναβάλι των Ζώων σε μια κανονική συναυλία που συνοδεύεται από υπέροχα κινούμενα σχέδια δεν έχετε παρά να δείτε την επόμενη ταινία.
Είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός μουσικής και θεάματος.
Ταυτόχρονα, μας βοηθά να συσχετίσουμε τους χαρακτήρες του έργου με τα μουσικά όργανα που παίζουν εκείνη τη στιγμή και να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τη σύνθεση του Σαιν-Σανς.
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025
Το Καρναβάλι των Ζώων (οδηγός ακρόασης)
Το Καρναβάλι των Ζώων, είναι μια χιουμοριστική ορχηστρική σουίτα για μικρή ορχήστρα και δύο πιάνα, του Γάλλου συνθέτη του Ρομαντισμού Καμίγ Σαιν-Σανς.
Γράφτηκε με αφορμή το καρναβάλι, τον Φεβρουάριο του 1886.
Ο συνθέτης, που ήταν ήδη καταξιωμένος, ξεκαθάρισε ότι συνέθεσε το έργο αυτό ως αστεία σάτιρα με σκοπό να το παρουσιάσει με μικρή ορχήστρα δωματίου στους φίλους του.
Μάλιστα, απαγόρεψε την δημόσια εκτέλεσή του για όσο ζούσε.
Δεν είναι αστείο ότι από όλα τα έργα του αυτό έγινε το πιο διάσημο μετά τον θάνατό του;
Ακριβώς όπως συνέβη και με τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι!
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025
Τα λιανοτράγουδα (Αν μ΄ αγαπάς κι είν' όνειρο), του Μάνου Χατζιδάκι

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ για την αγάπη και τον έρωτα, στα Λιανοτράγουδα του Μάνου Χατζιδάκι.
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μια συλλογή από παραδοσιακά τραγούδια που ο συνθέτης μελοποίησε και ενορχήστρωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Το τραγούδι είναι ένα από τα έντεκα που περιλαμβάνει η συλλογή Μεγάλος Ερωτικός(1972), ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Χατζιδάκι.
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μια συλλογή από παραδοσιακά τραγούδια που ο συνθέτης μελοποίησε και ενορχήστρωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Το τραγούδι είναι ένα από τα έντεκα που περιλαμβάνει η συλλογή Μεγάλος Ερωτικός(1972), ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Χατζιδάκι.
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025
Φτιάχνουμε μαράκες καρδιές από χάρτινα ρολά
Να μια χαρούμενη κατασκευή που αρέσει πολύ στα παιδιά.
Μια μαράκα σε σχήμα καρδιάς.
Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε.
Το βασικό υλικό είναι ένα χάρτινο ρολό, από αυτά που εμείς έχουμε μάθει να μην πετάμε ποτέ, αλλά να τα ανακυκλώνουμε φτιάχνοντας ωραία και χρήσιμα πράγματα.
Δείτε τις οδηγίες πιο κάτω.
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Ερωτόκριτος και Αρετούσα (θέατρο σκιών)
Η ιστορία αγάπης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας (που γνωρίσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση), παρουσιάστηκε πριν πολλά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση από το θέατρο σκιών του αξέχαστου Ευγένιου Σπαθάρη.
Το κείμενο είναι σε ελεύθερη διασκευή και η σειρά ολοκληρώθηκε σε 10 επεισόδια που μπορείτε να τα δείτε πιο κάτω.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025
Ερωτόκριτος και Αρετούσα (διασκευή για παιδιά)
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, είναι η πιο δημοφιλής ιστορία αγάπης της ελληνικής λογοτεχνίας.
Είναι ένα μυθιστόρημα-ποίημα που γράφτηκε στην Κρήτη από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα.
Την εποχή εκείνη, που ονομάζουμε Αναγέννηση (αρχές του 17ου αιώνα), η Κρήτη ήταν Βενετοκρατούμενη.
Την εποχή εκείνη, που ονομάζουμε Αναγέννηση (αρχές του 17ου αιώνα), η Κρήτη ήταν Βενετοκρατούμενη.
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025
Καμίγ Σαιν-Σανς (Ο συνθέτης του μήνα)
Γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1835.
Έχασε νωρίς τον πατέρα του, όμως μεγάλωσε με πολύ αγάπη από την μητέρα του και τη θεία του.
Μάλιστα, η δεύτερη υπήρξε και η πρώτη του δασκάλα στο πιάνο.
Υπήρξε παιδί θαύμα, δείχνοντας νωρίς το ταλέντο του τόσο στο πιάνο, όσο και στη σύνθεση.
Για το λόγο αυτό έγινε δεκτός στο Κονσερβατόριο (ωδείο) του Παρισιού χωρίς καν να δώσει εξετάσεις.
Εκτός από πιάνο και σύνθεση, σπούδασε και εκκλησιαστικό όργανο.
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025
Το τριώδιο και τα έθιμα του
δηλαδή η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες των εορτασμών του καρναβαλιού, μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, που ξεκινά η μεγάλη Σαρακοστή.
Η λέξη Τριώδιο σημαίνει τρεις ωδές.
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025
Οδυσσέας Ελύτης, Μουσική και Ελληνικότητα, Τα Ρω του Έρωτα
Οι λέξεις που επιλέγει, η σειρά που τις τοποθετεί στα ποιήματά του, έχουν ένα μοναδικό ηχητικό αποτύπωμα, μια μουσική που απολαμβάνει κανείς ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τη σημασία και το νόημά τους.
Όσο για το περιεχόμενο, τα ποιήματα του ξεχειλίζουν από Ελλάδα.
Όπως είπε και ο ίδιος
"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."
Είναι συγκινητική η δύναμη αυτής της φράσης.
Ας σκεφτούμε τις λέξεις:
ελιά=λάδι, τροφή, υγεία, γη, εργασία, ιατρική φροντίδα, περιποίηση, ευλογία, θρησκευτικές τελετουργίες, κλαδί ελιάς ως επιβράβευση ολυμπιονικών
αμπέλι=κρασί, τροφή, γη, εργασία, κέφι, χαρά, παρέα, διονυσιακή λατρεία, ευδαιμονία, έκσταση,
καράβι=θάλασσα, επαγγέλματα, ταξίδι, εξερεύνηση, περιπέτεια, αναζήτηση του καινούργιου, επικοινωνία λαών
Με τρεις λέξεις ο Ελύτης όρισε την ελληνικότητα, το τι σημαίνει Ελλάδα.
Αυτή είναι η δύναμη ενός σπουδαίου ποιητή...
Να λέει τα πολλά, τα σημαντικά, με λίγα λόγια.
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025
Φτιάχνουμε μεμβρανόφωνα (τύμπανα)
Σήμερα, παιδιά, θα μάθουμε πώς να φτιάχνουμε τύμπανα με απλά υλικά, όπως τενεκεδάκια, πλαστικά κουτιά, μπαλόνια, κολλητική ταινία κλπ.
Έτσι, αξιοποιούμε και αντικείμενα που θα τα πετούσαμε και συμβάλουμε στην ανακύκλωση.
Το τύμπανο είναι ένα μεμβρανόφωνο όργανο.
Αποτελείται από μεμβράνη και ηχείο.
Μεμβράνη είναι μια τεντωμένη επιφάνεια που μπορεί να ταλαντώνεται, δηλαδή να κινείται πολύ γρήγορα πάνω κάτω μόλις την χτυπήσουμε, βγάζοντας ήχο.
Ηχείο, είναι το άδειο κουτί πάνω στο οποίο είναι τεντωμένη η μεμβράνη, ώστε ο ήχος να ακούγεται πιο δυνατά.
Δείτε τις οδηγίες παρακάτω:
Το τύμπανο είναι ένα μεμβρανόφωνο όργανο.
Αποτελείται από μεμβράνη και ηχείο.
Μεμβράνη είναι μια τεντωμένη επιφάνεια που μπορεί να ταλαντώνεται, δηλαδή να κινείται πολύ γρήγορα πάνω κάτω μόλις την χτυπήσουμε, βγάζοντας ήχο.
Ηχείο, είναι το άδειο κουτί πάνω στο οποίο είναι τεντωμένη η μεμβράνη, ώστε ο ήχος να ακούγεται πιο δυνατά.
🥁🥁🥁🥁🥁
Στο πρώτο τύμπανο που θα κατασκευάσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε μπαλόνι για μεμβράνη και ένα άδειο τενεκεδάκι για ηχείο.Δείτε τις οδηγίες παρακάτω:
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025
Χειμωνιάτικες φιγούρες για να στολίσουμε την τάξη μας
Σήμερα, ο ωραίος χειμωνιάτικος καιρός μας έδωσε έμπνευση να διακοσμήσουμε την πόρτα και τους τοίχους της τάξης μας φτιάχνοντας γιγάντιες φιγούρες με χιονάνθρωπους και παιδάκια με σκουφάκια, μπότες και γάντια που παίζουν χιονοπόλεμο.
Χρησιμοποιήσαμε χαρτί του μέτρου, τέμπερες και πινέλα, τα σώματά μας για μοντέλα και φυσικά πολλή φαντασία και όρεξη να παίξουμε με τα χρώματα ακούγοντας ωραία τραγούδια και μουσικές για τον χειμώνα.
Περάσαμε τέλεια!
Δείτε τις φωτογραφίες αν θέλετε κι εσείς να κάνετε κάτι παρόμοιο.
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025
Ο Φλεβάρης και τα έθιμά του
Βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χειμώνα.
Ξέρετε από πού πήρε το όνομά του, παιδιά;
Στα λατινικά, το ρήμα februare σημαίνει καθαρίζω, απολυμαίνω, εξαγνίζω.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)