Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός και ως Vangelis, υπήρξε ένας διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, κυρίως στον χώρο της κινηματογραφικής, ποπ, έθνικ, τζαζ, και παρόμοιων ειδών.
Ξεκίνησε σαν ένα παιδί επαρχίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, ταλαντούχο αλλά χωρίς ακαδημαϊκές σπουδές στη μουσική και εντελώς αυτοδίδακτος, για να καταλήξει να είναι, μαζί με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ, οι δύο πιο επιδραστικοί συνθέτες ποπ ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως.
Η μουσική του αποτέλεσε ηχητικό τοπίο για διαστημικές αποστολές, εξερευνήσεις βυθού, πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλα παρόμοια.
Ας δούμε σύντομα τη ζωή του.
Γεννήθηκε στο παραθαλάσσιο χωριό Αγριά Μαγνησίας, κοντά στο Βόλο, το 1943.
Παρά το ταλέντο του στην μουσική που διαφάνηκε πολύ νωρίς, δεν ακολούθησε τον κλασικό δρόμο των μουσικών σπουδών.
Αυτοδίδακτος, πειραματίζονταν συνεχώς και ήξερε από νωρίς προς ποια κατεύθυνση μουσικής δημιουργίας θέλει να πάει.
Τελειώνοντας το σχολείο το 1962 σχημάτισε μια σχολική μπάντα (ο ίδιος έπαιζε πλήκτρα) που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ εντ ρολ συγκροτήματα της εποχής στην Ελλάδα, τους Φόρμιγξ (από το αρχαιοελληνικό όργανο φόρμιγγα που ήταν ο πρόγονος της κιθάρας και της λύρας).
Αργότερα, το 1967 θέλησε να ανοίξει τα φτερά του και εκτός πατρίδας.
Έφυγε για το Παρίσι την εποχή που η πόλη ήταν στο επίκεντρο των κοινωνικών αλλαγών στην Ευρώπη.
Εκεί μαζί με τον Ντέμη Ρούσο σχημάτισαν ένα άλλο συγκρότημα, με τίτλο (επίσης αρχαιοελληνικό) Aphrodite' s child (παιδί της Αφροδίτης).
Με αυτό το συγκρότημα, ο Παπαθανασίου έγινε πλέον γνωστός παγκοσμίως, όμως είχε αρχίσει ήδη να αναζητά πιο προσωπικούς δρόμους.
Έτσι, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, δημιούργησε το δικό του στούντιο και άρχισε μια μοναδική πορεία στον χώρο της ποπ ηλεκτρονικής μουσικής.
Το 1977 κυκλοφορεί το Spiral, έναν εμβληματικό δίσκο για την ηλεκτρονική μουσική.
Αργότερα, το 1981, θα συνθέσει μουσική για την ταινία Chariots of Fire (Δρόμοι της Φωτιάς), και θα βραβευθεί με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.
Ένα χρόνο μετά, θα συνθέσει τη μουσική για την ταινία Blade Runner που αποτελεί επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα soundtracks όλων των εποχών.
Συνέθεσε μουσικές για αμέτρητες ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές, τελετές ολυμπιακών αγώνων, ντοκυμαντέρ του Ζακ Υβ Κουστώ, της ΝΑΣΑ, (εξ ου και δόθηκε το όνομά του σε έναν αστεροειδή!)
Γνωρίζετε ότι το μουσικό σήμα του δελτίου ειδήσεων της Ελληνικής ραδιοτηλεόρασης ανήκει σε αυτόν;
Επίσης δική του είναι και η μουσική τίτλων της θρυλικής εκπομπής Παρασκήνιο (από την Αποκάλυψη των Ζώων)
Στον δίσκο Ωδές, σε συνεργασία με την Ειρήνη Παππά, απέδωσε με τον δικό του τρόπο γνωστές παραδοσιακές μουσικές.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε στο Παρίσι στις 17 Μάϊου 2022.
Δεν ήταν πλήρης ημερών, αλλά έζησε σίγουρα μια πλήρη ζωή από καταξίωση, αναγνώριση και στόχους που επιτεύχθηκαν.
Αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα για το πώς η μουσική αποτελεί το καλύτερο όχημα για να σπάσει ο άνθρωπος τους κοινωνικούς φραγμούς μέσα στους οποίους γεννιέται και μεγαλώνει, να εκτοξευτεί σε ολόκληρο το γαλαξιακό σύμπαν και να γίνει αθάνατος!
Αν θέλετε να διεισδύσετε περισσότερο στον μουσικό γαλαξία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, μπορείτε να δείτε και αυτές τις αναρτήσεις από την Χρωματιστή Τάξη: