Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Gloria Victoria, animation μικρού μήκους για την φρίκη του πολέμου

"Όσο πιο φρικτός γίνεται τούτος ο κόσμος, τόσο πιο αφηρημένη γίνεται η τέχνη.
Ένας ειρηνικός κόσμος παράγει μια τέχνη ρεαλιστική."
Η φράση αυτή, που αποδίδεται στον μοντερνιστή ζωγράφο Πάουλ Κλε, περιέχει το νόημα της ταινίας που θα γνωρίσουμε στη σημερινή ανάρτηση.
Το Gloria Victoria, σε αντίθεση με τον τίτλο του, είναι ένα σκοτεινό αριστουργηματικό animation που αποτυπώνει με άκρως καλλιτεχνικά μέσα την φρίκη του πολέμου.
Πρόκειται για μια αντιπολεμική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Βούλγαρο-Καναδέζου δημιουργού Θεοντόρ Ούσεβ.
Η ταινία δεν έχει λόγια, μόνο μουσική υπόκρουση από την 7η Συμφωνία (του Λένινγκραντ) του Σοστακόβιτς.
Παρακολουθώντας την, βλέπουμε να αναδύονται φιγούρες από την Γκερνίκα του Πικάσο, ενώ υπάρχουν σαφείς αναφορές σε εμπόλεμες καταστάσεις από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη ιστορία (Ισπανικός Εμφύλιος, Βομβαρδισμός της Δρέσδης) αλλά και αναφορές σε ταινίες (Πόλεμος των Άστρων, Ο τοίχος των Πινκ Φλόιντ) κλπ.
Tο ξύλινο αλογάκι δεν ξέρουμε αν παραπέμπει στον Δούρειο Ίππο ή στο παιδικό παιχνίδι σύμβολο του Ντανταϊσμού, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που τάχθηκε κατά των φρικαλεοτήτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάποιες φιγούρες θυμίζουν πολύ τους δικούς μας χαράκτες Βάσω Κατράκη και Τάσσο!
Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 2013 και κέρδισε πολλές διακρίσεις, χρησιμοποιεί μικτά μέσα, συνδυασμό ηλεκτρονικών και παραδοσιακών τεχνικών με επικράτηση των κλασικών δισδιάστατων αφηρημένων κινουμένων σχεδίων με έμπνευση από τα κινήματα του Εξπρεσιονισμού, του Κυβισμού, του Σουρεαλισμού, του Κονστρουκτιβισμού.
Επίσης παρατηρούμε έντονες εναλλαγές των χρωμάτων κόκκινο-μαύρο (σύμβολα του πολέμου), αιχμηρά σχέδια που εναλλάσσονται στον ιλιγγιώδη ρυθμό ενός ηχοτοπίου που χρησιμοποιεί το συνεχές οστινάτο κρουστών για να παραπέμψει σε απειλητικούς τουφεκισμούς.
Ο καλλιτέχνης με αυτά τα μέσα δημιουργεί αιματηρές εικόνες μάχης και μας μεταφέρει όλη την φρίκη του πολέμου και την αγωνία του ανθρώπου που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.


Παρακολουθώντας την ταινία, η ελεύθερη μετάφραση του τίτλου ως Το Μεγαλείο της Νίκης μόνο ειρωνικά μπορεί να ηχεί!
Καθόλου τυχαία και η επιλογή μέρους της 7ης Συμφωνίας του Σοστακόβιτς (Μέρος Ι:Αlegretto) για την επένδυση της ταινίας.
Όπως είχαμε δει στην ανάρτηση Κλασική Μουσική στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η συμφωνία αυτή γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε κατά την διάρκεια των 900 ημερών της πολιορκίας του Λένινγκραντ (Αγίας Πετρούπολης) από τους Ναζί, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί σύμβολο αντίστασης του ρωσικού λαού.